luni, 17 iunie 2013

PROIECTUL NAŢIONAL ” NECENZURAT”

ian. 2013- iul. 2014
Proiectul NECENZURAT este un program de prevenire a consumului de droguri în şcoli, bazat pe o abordare comprehensivă a influenţelor sociale. Acesta a fost dezvoltat, implementat şi evaluat în cadrul mai multor centre de studiu din şapte ţări europene: Belgia, Germania, Spania, Grecia, Italia, Austria şi Suedia. În România, proiectul este implementat de Agenţia Naţională Antidrog cu sprjinul partenerilor MECTS şi IPA – Regiunea 6 România.
            Programul este bazat pe 3 componente cu adresabilităţi diferite: elevi, părinţi şi cadre didactice.
            În ceea ce priveşte componenta adresată elevilor, programul este compus din 12 lecţii care vor fi susţinute de organizatori respectând tematica cuprinsă în materialele-suport asigurate (Manualul profesorului, Caietul elevului, cartonaşe întrebări-raspunsuri). Substanţele la care face referire programul sunt tutunul, alcoolul şi canabisul, în particular, şi alte droguri, în general.
În perioada 1.02.-1.05.2013 coordonatorii Proiectului Naţional „Necenzurat” inspector de specialitate, educaţie-învăţământ, Matei Alina Geanina (C.P.E.C.A.) şi profesor consilier, Batiste Jenica (C.J.R.A.E.) au susţinut în cadrul Şcolii Gimnaziale nr.12 Tulcea, la clasele a-VII-a A şi B câte 12 lecţii pentru elevi şi 3 activităţi cu părinţii acestora. Proiectul a fost finalizat prin organizarea unei şezători, sub genericul ”La şezătoare, vino Necenzurat!” desfăşurată la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Tulcea. Următoarea etapă constă în formarea cadrelor didactice în vederea continuării implementării proiectului la nivelul judeţului.